Keer je blik naar binnen

De Nag Hammadi geschriften staan vol met teksten die ons er telkens op wijzen dat we de blik naar binnen moeten richten. Wie zich op het uiterlijke richt zal onderworpen worden aan verlangens en de zucht naar bezit. Zij die naar binnen keren vinden de onverdeeldheid en de gloed van een warm hart.

In de opleiding tot loopbaancoach draaide veel om de elementen vierhoek van Adriaan Hoogendijk. Hoewel een goed instrument om onze verdeeldheid zichtbaar te maken is het m.i. zinniger om een laag dieper dan die verdeeldheid te gaan. Als we alles ontleden in elementen gaan we voorbij aan de intrinsieke onverdeeldheid die diep in ons begraven is.

Het transhumanisme is een stroming die een spreekbuis heeft gevonden in Yuval Harari . Wie deze man niet kent leze o.a. hier . Harari ontkent de ziel en gelooft dat we als mens geoptimaliseerd kunnen worden. Hij gelooft dat ons heil ligt in de verbinding met de computer.  De tech industrie hijst deze man op de troon en hij mag zich vertonen in allerlei gremia waar zogenaamd intelligente mensen hun zegje mogen doen over de maatschappij van morgen.

Wie zich straks laat verbinden en domineren door de computer en technologie zal verder dan ooit verwijderd raken van de onvervreemdbare kern. Het besef dat deze transhumanistische stroming ons het zicht op ons eigen potentieel dreigt te ontnemen maakt het voor mij belangrijker dan ooit om over die weg van inkeer te spreken.

 

Leave a Reply