Signalen die kunnen wijzen op een destructieve relatie

Voortdurend in een patroon van aantrekking/afstoting gevangen zijn
Een destructieve partner neemt en geeft , trekt aan of paait en stoot af c.q. veroordeelt. Uiteindelijk wordt er steeds meer genomen als de ander zich teveel aanpast en het gedrag van de destructieve partner accepteert.

De empathisch gevoelige en de gekwetste gevoelige
De destructieve partner is snel gekwetst en hangt dat graag op aan het idee ‘gevoelig” te zijn. Vaak echter is er sprake van gekwetst zijn en gevoelig voor kritiek en afwijkend gedrag te zijn. De gekwetste gevoelige weet goed op het gevoel van de empathische partner in te spelen.

Anderen zijn ’slecht”
Wat de destructieve partner niet zint in wordt als slecht of fout getypeerd. Vrienden en familie van de ander worden stapsgewijs verdacht gemaakt en bij voorkeur uitgesloten van de relatie. Een ‘werkveld’ zonder inmenging van aardige en lieve mensen geeft de destructieve partner immers ongebreidelde macht en invloed.

Ik hoef niet in therapie
De destructieve partner weet zeker dat het niet aan hem of haar ligt. Soms geven ze op een punt toe dat het wel zo is, beloven ze dat er aan zullen werken maar het blijft bij beloftes en mooie woorden.

De ouders van de destructieve partner
Vaak weten ze van het wonderlijke gedrag van hun zoon of dochter. Niet zelden is een van die ouders ook destructief. Ze houden zich vaak afzijdig of een van de ouders manipuleert driftig mee.

Wat van jou is is van mij
Vaak kom ik relaties tegen waarin de destructieve partner geen werk heeft, of veel minder verdient. In die situatie moet je waakzaam zijn op het woordgebruik van de destructieve partner. Wat eerst alleen van jou was wordt stapsgewijs als ‘van ons’ bestempeld.

Je past je aan om het grillige gedrag van je destructieve partner te voorkomen
Niets is vervelender dan voortdurend in de clinch te liggen met je partner. Je past je steeds meer aan, verzwijgt dingen, vraag toestemming of verklaart wat je doet en waarom je het doet. Een glijdende schaal waarin je steeds minder jezelf bent.

Leave a Reply