De man als slachtoffer van de vrouwelijke narcist of psychopate

Bij alle lezingen komen er weer vragen naar boven die mij aanzetten tot het schrijven op mijn blog. Gisterenavond werd er ook aandacht gevraagd voor de man in relatie tot de narcistische vrouw.

Tegen de heersende overtuiging in blijkt dat 40% van de narcisten een vrouw is. Er zijn dus ongelooflijk veel mannen die dagelijks te maken hebben met het misbruik door een gestoorde vriendin/partner. Het lijkt er op dat veel vrouwen ten onrechte zijn gediagnosticeerd als borderline maar psychopaten met vaak een narcistische stoornis zijn.

De narcistische vrouw vindt zich zelf geweldig, een ‘one in a million chance” zoals een van die vrouwen het zelf benoemde. Dat geweldig zijn begint er mee dat ze zichzelf de meest aantrekkelijke vrouw in welke groep dan ook vinden. Daarom wordt de sexuele verleiding ingezet. Ze combineert dat echter met een tweede belangrijke troefkaart. Ze speelt erg in het op het man zijn van de man. Geen partner die daar zo sterk op inzet als de narcistische vrouw.

Ze koketteren graag met hun hun eigen succes (op welk gebied dan ook) en dat kan gaan over werk, het grote netwerk en de ingangen die ze overal hebben. Eenvoudig werk wordt opgewaardeerd door er een sexy term aan te geven en te liegen over de werkelijke werkzaamheden. Vrijwilligerswerk kan daardoor opgeblazen worden tot gewoon werk (mensen vragen toch niet door) en zo de vermeende status geven.


Een extreem goede indicator is de wijze waarop de narciste over haar ex-partners praat. Ten eerste ontdek je al snel dat ze een ongelooflijk aantal ex-partners heeft, die overigens ‘gewone vriendjes” worden genoemd, hetgeen weer een mooi voorbeeld is hoe de narciste kan goochelen met taal. Maar nog opmerkelijker is dat ze al die ex-partners wegzetten als volslagen idioten. Dit aspect moet alle seinen op rood zetten omdat hieruit blijkt dat jouw narcistische vriendin al haar falen projecteert in haar ex-vrienden en blijkbaar totaal geen zelfreflectie heeft.

De narcistische vriendin vindt geld en status niet belangrijk, zo zegt ze uiteraard, maar heeft er in werkelijkheid een buitengewone interesse in. Het gemak waarmee je vriendin geld uitgeeft, en jou er het liefst toe aanzet , is ook een uitstekende indicator. In alle settings etaleren ze dat gedrag. Bij de supermarkt dingen voor haarzelf op de band gooien als jij betaalt, de betaalpas ‘vergeten’ zijn, bij het boeken via internet de site laten vastlopen waardoor haar betaling niet geaccepteerd wordt en jou het laten oplossen en last but not least ; ” jouw geld wordt ‘ons’ geld genoemd” als het aan de narciste ligt. De buitenwereld valt het wel op dat de narciste veelal vrienden met veel geld treft maar is blijkbaar niet in staat dit aspect als een bewuste maar verborgen keuze te zien.

De narciste verveelt zich extreem snel. Wil jouw vriendin nooit in de stilte zijn? Wil je vriendin altijd activiteiten ontplooien (maakt niet uit wat overigens) ?

Heeft jouw vriendin altijd problemen met anderen en klaagt ze daar over? Ligt de rol van het slachtoffer haar het beste?

O ja, nog vergeten te vermelden dat de jaloezie extreem is. Van alles wat jij doet wil ze weten met wie je omgaat, zoekt ze mogelijkheden om met je mee te gaan, allemaal gericht op het in kaart brengen van de bedreigingen. De jaloezie in de narciste om wat jij bereikt hebt en kunt is zo groot dat ze zoeken naar punten waarop ze je kunnen afbreken.

Tenslotte zijn er nog de bizar negatieve uitspraken die jouw narcistische vriendin doet over haar ‘vrienden en vriendinnen’. Bij ontmoetingen zijn ze een en al positief en benadrukken ze hoe goed die vriendin wel is, en bij thuiskomst worden de meest verschrikkelijke dingen uitgesproken over diezelfde vriendinnen.Eén antwoord op “De man als slachtoffer van de vrouwelijke narcist of psychopate”

 1. Ik herken mijn vriendin in alle punten!!

  Waarom viel ik op haar?
  – Mooi kopje
  – Ondernemend, verzint altijd leuke activiteiten
  – heeft beetje de man in haar: “regelt” zaken.

  Nog meer herkenningspunten ;
  – Extreem jaloezie
  – Afkraken van haar “vriendinnen”
  – 13 vriendjes, 2x abortussen.
  – Foute verleden met duistere randfiguren die zij bewust opzocht.
  – Geld uitgeven op haarzelf, en kadotjes opeizen van mij.
  – Seks.
  – Snel verveelt, vind anderen saai, en zichzelf geweldig
  – Kan uren monoloog zichzelf aanprijzen.
  – Push-pull.. valt je buiten de boot dan geen Whatsapp/mail enz.
  – Zij is zo gezellig, en andere zijn zo dom/achterlijk/autistisch.
  – Voelt zich snel aangevallen.
  – Schuwt niet fysiek geweld uitlokken.
  – enz enz.

  Ik loop op eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *