De psychopaat die de advocaat bespeelt

Zielig doen, je eigen verhaal zo vertellen dat de ander tranen in de ogen krijgt en er bewust van wordt dat jou ongekend leed is aangedaan. Dat gedrag, dat in alle domeinen van haar leven werkte, had ze ook voortgezet naar de advocaat. En die trapte er met beide benen in. De advocaat had zoiets nog nooit meegemaakt, die ex-partner moest wel een monster zijn, en ze zou er alles aan doen om de cliente te ondersteunen. Pro deo werd er gewerkt en de psychopate was zo slim binnen een beperkte bandbreedte gevoelens van vriendschap op te roepen.

Dit praktijkvoorbeeld geeft aan dat het slachtofferschap zich voortzet in de praktijk van hulpverleners c.q. advocaten. Niemand is ongevoelig voor de ‘charmes’ van de psychopaat. En deze advocaat had zich zo verbonden met deze casus dat de psychopate alles voor elkaar kreeg. Dat kreeg ze voor elkaar door de kwetsbaarheden van de advocaat snel in kaart te brengen en die te gaan bespelen.

Iedere professionele hulpverlener die met deze zaken in aanraking komt doet er goed aan eerst zelf te onderzoeken waar de eigen kwetsbaarheden liggen. Een stuk coaching op dat gebied is mijns inziens noodzakelijk.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.