Geweld

Ik schrijf er nooit over, maar in veel relaties met een sociopaat is er sprake van geweld. Naast alle denigrerende opmerkingen die gericht zijn op het kleineren van de partner en bij tegenslag of dingen die fout gaan de partner altijd beschuldigen is er in een groot aantal gesprekken aan mijn tafel ook sprake van fysiek geweld. Het is pijnlijk te horen dat iemand bewust achtervolgd wordt en met de auto de berm in gereden wordt, een vriend of vriendin fysiek bedreigd wordt of er rake klappen uitgedeeld worden.  De partner (dader) heeft altijd een excuus en verontschuldigt zich achteraf niet altijd. En diegene die het ondergaat accepteert het meestal.  Uiteraard is dit nooit goed te praten en absoluut onaanvaardbaar maar dat je het als slachtoffer accepteert heeft alles te maken met het langzame proces van afhankelijkheid en acceptatie waarin je gevangen bent als je jaren met een sociopaat samenwoont.

Ik raad iedereen die in zo’n situatie terecht is gekomen aan om dit met een goede vriend of vriendin te delen. Het is belangrijk om te gaan inzien dat geweld volstrekt onaanvaardbaar is.