Kijk naar het Trumpisme…en begrijp een kwaadaardige narcist en zijn macht

Hoewel de artikelen over Trump ver van uw persoonlijke situatie lijken te staan raad ik aan om ze toch te lezen. In Donald Trump en zijn gevolg zien we welke macht een kwaadaardige narcist (of psychopaat) uitoefent op zijn omgeving.  Bij de festiviteiten rondom zijn nominatie van afgelopen week zijn alleen de ‘believers’ opgeroepen en deze zijn zonder uitzondering bereid een beeld van Trump neer te zetten waar hij zelf in gelooft.  Als door de meester zelf betoverd strooien ze een koker van onwaarheden uit en zetten het leugenachtige beeld neer waar Donald zelf in gelooft . Voor een kritisch observator en zelfstandig denkend iemand ontrolt zich een schouwspel dat ongelooflijk ver van de realiteit staat maar met verve wordt neergezet door Trump en zijn gevolg. Er is uiteraard niemand ingehuurd die durft te zeggen dat deze keizer geen kleren aan heeft.

Wat we hier in het groot zien is een man die mensen om zich heen verzamelt die zijn eigen grandeur nog groter maken en hem nog sterker bevestigen in het beeld dat hij de zonnekoning van de V.S. is , de redder van de arbeider en wellicht nog van de hele mensheid ook.

Voorbijgaand aan de totale chaos van het land waarin hij zelf aan het roer staat schetst hij een Armageddon dat ontstaat als de kiezer voor Joe Biden kiest. Dat is een mooi voorbeeld van de kwaadaardige narcist die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen handelen maar een nog zwarter beeld schetst van de toekomst mocht de kiezer op Joe Biden stemmen.

 De familie gelooft in hem, durft te zeggen dat hij vrede in het Midden-Oosten heeft gebracht, schetst het beeld van een pater familias, een voorvechter van vrouwenrechten en een man die in God gelooft.  Hoewel ik niet met zekerheid durf te zeggen of al die familieleden daadwerkelijk zo positief over hem denken zet het je aan het denken dat een man die voortdurend liegt en het tegendeel is van wat hem toegedicht wordt zijn familie doet geloven dat hij een perfect mens is. Precies dat aspect komt in iedere relatie met een narcist voor; je wordt gevangen in een web van leugens en blijft loyaal aan de partner.
Het is zeer wel mogelijk dat het voortdurend leven in de nabijheid van iemand die over alles liegt je wereldbeeld permanent verandert. En door voor het oog van de natie en de wereld een zo positief beeld te mogen schetsen zal veel goedgelovige mensen doen geloven dat hun leider Trump daadwerkelijk zo is. Vergeet niet dat het merendeel van de mensen behoefte heeft aan structuur, veiligheid en leiding. Die behoefte kan zo sterk zijn dat ze gaan geloven dat een leugenaar als Trump gelijk heeft en hen de verlossing brengt.  Erich Fromm’s boek ” de angst voor vrijheid’ is een aanrader om dit gedrag te kunnen begrijpen.