Trump’s gaslighting

Voortdurend liegen over een aspect in je leven is nog te verwerken. Als je echter te maken krijgt met iemand zoals Trump wordt er dagelijks over een reeks van zaken voortdurend gelogen of worden uitspraken met een magisch en kinderlijk taalgebruik gebruikt om te verhullen, te verfraaien of zaken te verdraaien.

Het resultaat van deze lawine aan leugens brengt zelfs de meest doorgewinterde en vaak goed bij zijn zinnen zijnde mens tot waanzin. En daardoor zullen ook slimme weldenkende  mensen  volledig dolgedraaid raken. Ook zij raken verstrikt in de wirwar aan onzin en raken daardoor gedeprogrammeerd. En precies dat is de essentie van gaslighting; ‘ door voortdurend over alles te liegen, alles te verhullen en alles te verdraaien iemand in je omgeving volledig weerloos te maken’.

Daarnaast gebruikt Trump bij herhaling de o zo bekende tactiek om anderen de schuld te geven over van alles. Zijn het niet de Chinezen, dan zijn het de Democraten, dan weer de rechters, vervolgens zijn medewerkers of een vorige president (Obama). En tegelijkertijd worden de eigen vermeende successen breed uitgemeten.