Je kwelgeest is je leraar

Een van de meest voorkomende reacties, en initieel ook heel begrijpelijk, is om jezelf als slachtoffer van de narcistische partner of ouder te beschouwen. Ik kan erg goed meegaan in die gedachte en de gevoelens die leven , vooral in het geval van kinderen.

Toch ontkom ik er niet aan een heel ander licht te doen schijnen op de ervaring met een narcist of psychopaat. Zij vertegenwoordigen in vrijwel alle intermenselijke aspecten datgene waarvan we diep van binnen weten dat het niet gezond is en niet in lijn met de ontwikkeling van een gezonde ziel. Alles in ons verzet zich tegen de gedragingen van de narcist of psychopaat.

Jouw innerlijk weten op dat punt wordt aangesproken tijdens het lijden in de verhouding tot de ouder of partner. Je wordt diep van binnen verscheurd door de gedragingen, die diepe wonden achterlieten.

Maar het lijden is een weg naar kennis als je bereid bent de diepere betekenis te vinden die er achter verborgen ligt. En wat ik zonder uitzondering zie is dat allen die dit lijden door moesten maken uiteindelijk heel goed kunnen benoemen wat van grote waarde is voor hun persoonlijk en voor alle mensen om hen heen. Genieten van het kleine, het geven om elkaar , oog hebben voor de noden van anderen. De diepe betekenis van onderlinge verbondenheid met elkaar is een van de lessen die geleerd wordt en het accepteren en omarmen van jezelf zoals je bent is ook van de uitkomsten die aan het einde van de lijdensweg ligt.