Mijn zoon/dochter in een relatie met een narcist/psychopaat

Keer op keer zijn het hartverscheurende verhalen als ouders praten over hun zoon of dochter die zich heeft laten vangen in de relatie met een man/vrouw die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Ze zien met lede ogen aan dat hun kind geïsoleerd raakt, gemanipuleerd wordt, totaal afhankelijk gedrag gaat vertonen en nog maar een schim is van de levendige persoon die ze vroeger waren. Waar ooit sprake was van echte familie wordt deze nu uit elkaar getrokken en moet iedereen in het gezin (ouders en zussen/broers) zijn eigen positie opnieuw bepalen.

In eerste instantie wil je ten koste van alles contact blijven houden ondanks gevoelens van kwaadheid, ongeloof, verdriet en de angst wat er zal gebeuren als je het contact met je zoon of dochter verliest. Maar gaandeweg ontdek je dat het meegaan in de grillen van die relatie jou als ouder ook ongelooflijk veel kost. En er komt dan ook een punt dat je moet gaan heroverwegen wat je houding wordt. Ga je ten koste van alles proberen de relatie te onderhouden of stel je een duidelijke grens?

Definitief het contact verbreken en aangeven waarom je dat doet is soms de beste optie. Je vertelt je zoon of dochter dat je zijn of haar keuze respecteert , dat de deur altijd open staat als het in de relatie mis mocht gaan , maar dat je niet meer mee wilt bewegen met de grillen van zijn/haar partner.  Uiteraard is dat een verdrietig besluit en leef je dagelijks met de angst of het met je zoon of dochter wel goed gaat. Maar je beseft ook dat het aanhouden van het contact je ook voortdurend uit balans trekt en wat je ook zegt over de partner op geen enkele wijze gehoor vindt bij je zoon/dochter.

Het is een duivels dilemma je positie in deze situaties te bepalen. Toch is het goed om te beseffen dat jouw zoon of dochter geheel zelfstandig dit leven moet leven. Ook al begrijp je niet waarom hij/zij zich zo laat brainwashen en manipuleren; ‘ het is en blijft zijn/haar eigen verantwoordelijkheid en keuze”. 

Ik probeer ook aan te geven dat er hoe dan ook een moment komt dat de zoon of dochter de ogen zullen open gaan. En veel van de mensen die uit zo’n relatie komen zijn enerzijds geschaad maar komen juist dan tot diepgaande inzichten over zichzelf.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *