De manipulatieve maatschappij

Alles in het kleine is een reflectie van het grotere dat het omringt. Zo bezien is het niet opmerkelijk dat er momenteel veel gepraat wordt over manipulatie, schuld en schaamte, woorden die gelinkt zijn aan narcisme en psychopathie.

Op het wereldtoneel zijn we getuige van leiders die zonder schuldgevoel en/of schaamte de meest grote onwaarheden verkondigen. Tegelijkertijd dringen grote techbedrijven ons prive-leven leven binnen door zonder schuld- en schaamtegevoelens prive data van ons te verzamelen. Lokale en Nationale overheden doen iets dergelijks door via camerasystemen. o.a. onder het mom van de smart city, ook allerlei data van ons te verzamelen.

We zijn in het grote dus een samenleving geworden waarin alle eigenschappen die we in de persoonlijke interactie als ziekelijk beschrijven (manipulatie en/of schaamteloos liegen ) toelaten. Maar als we het in het grote toelaten moeten we niet verbaasd zijn dat zich hetzelfde in het kleine intermenselijke ook manifesteert.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *