Een narcistisch kind dat een familie ontwricht

Ik heb er nog nooit over geschreven, maar ook dit onderwerp is belangrijk. Ik kom geregeld in gesprek met mensen wiens broer of zus een narcistische persoonlijkheid heeft ontwikkeld. Ook in dit geval kan dat tot polarisering leiden. Door manipulatie van ouders en broers en zussen kunnen er twee kampen ontstaan. Zonder dat de gezinsleden het door hebben kan deze manipulator telkens de aandacht naar zich toe trekken en zowel ouders of een van de anderen kinderen tot zondebok maken.

Net als in een relatie met een narcist kan het tientallen jaren duren tot je doorhebt wat er gebeurd is en nog steeds plaats vindt. En ook in deze gevallen moet je noch in de verdediging schieten noch de aanval kiezen . Ook in deze situatie is langzaamaan afscheid nemen van de familie of familieleden die in het kamp van de narcist zijn getrokken de enig juiste optie. Of je moet zo sterk zijn dat je door aanpassing van je communicatiepatroon en het mijden van te intensief contact het werkbaar is voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *