Ouderverstoting (PAS)

Een van de controversiële onderwerpen waarover gedebatteerd wordt is ouderverstoting. Ja, het gebeurt zeer geregeld dat een van de ouders de kinderen na de scheiding niet meer te zien krijgt en ja, het is ook zo dat het kind dat zelf aangeeft. Het debat gaat er echter om of dit een syndroom zou zijn . Vurig pleitbezorger voor dit zogenaamd Parental Alienation Syndrome is Dr. Craig Childress. Hij schermt met een wetenschappelijke onderbouwing van PAS maar zijn collega’s wijzen er op dat er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor zijn verhaal bestaat. Zijn betoog bouwt hij op rondom een aantal begrippen zoals hechting van de ouder in de vroege jeugd en aspecten die bij de persoonlijkheidsstoornis van de narcistische/borderline ouder horen.

Wat mij opvalt in zijn verhaal is de stelligheid waarmee hij zegt dat het simpelweg onmogelijk is dat een kind zich afwendt van zijn ouder. Hij baseert dat op het toch wel klassieke verhaal van het jong dat in een wereld van jager en prooi zich hoe dan ook hecht aan een van de ouders, daar wellicht een wonderlijke vorm van hechting in vindt, maar dat het onbestaanbaar is dat een kind die band opgeeft. Op dit punt kan ik hem niet volgen. Er zijn voldoende verhalen van kinderen bekend die door angst voor mishandeling (geestelijk of lichamelijk) het enig juiste besluit kunnen nemen, en dat is dus afscheid nemen van een van je ouders.

Bovendien moeten we niet vergeten dat een deel van de kinderen zelf wellicht ook een stoornis heeft en daarom zo’n keiharde keuze maakt. Onverlet blijft dat ik heel goed snap dat een narcistische/borderline ouder of een psychopaat heel goed in staat is zijn kinderen op dezelfde wijze te manipuleren als zijn/haar partner. Die manipulatie kan allerlei vormen aannemen zoals het kweken van een schuldgevoel, het beloven van gouden bergen of het ongelooflijk zwart maken van de ex-partner.

Zoals we weten is het doorgronden van een narcist of psychopaat zelf al moeilijk tot onmogelijk en in het geval van een scheiding , waarbij de emoties altijd hoog oplopen, wordt het nog complexer om vast te stellen of en zo ja welke ouder er manipulatief bezig is. Jeugdzorg Nederland heeft zich op het standpunt gesteld niet meer met dit onderwerp , PAS dus, te schermen in rapportages, eenvoudigweg omdat de onderbouwing niet bestaat en de diagnose onmogelijk te maken is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *