Comorbiditeit

Naast een vaak niet eenduidig stempel, de cluster B stoornissen waaronder narcisme valt tegenwoordig is niet super discriminerend, waarbij borderline , narcisme en een theatrale persoonlijkheid dicht tegen elkaar aanschurken, is er in de levens van narcisten vrijwel altijd sprake van andere verslavingen.

De paar onschuldige biertjes of wijntjes , die niet altijd thuis genuttigd worden maar vaak achteloos buiten de deur naar binnen gewerkt worden, zijn niet zo onschuldig. De narcist wil je dat wel doen geloven, een mooi gevalletje van projectie, maar kan feitelijk niet zonder de andere verslavingen. Naast drankgebruik moet je denken aan andere bedwelmende middelen, eetstoornissen, een koopverslaving, gokverslavingen of sexverslavingen. Ook dit feit moet je als partner de ogen doen openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *