Zelfliefde

Als jij je zo hebt laten kwetsen door je narcistische partner heeft dat zeer waarschijnlijk te maken met een oude kwetsing in je jeugd. Het tijdstip is gekomen om het gekwetste kind in jezelf in de ogen te kijken. Laat het kind in je weten dat je actief wilt werken aan het doorwerken van de trauma’s die het te verwerken had in zijn vroege jeugd.

Je wilt dat dit innerlijk kind een gezond gevoel van eigenwaarde gaat ontwikkelen. Dat het zich niet ontkend voelt maar alles mag voelen wat het vroeger wegstopte. Je wilt de kwaadheid en het verdriet van vroeger toelaten en de ruimte creëren om anders naar je jeugd, je ouders en de omstandigheden te gaan kijken.

Je wilt het kind alsnog vertellen dat het welkom is in deze wereld. Dat het er niet toe doet wat anderen er van vonden maar dat jouw innerlijk kind in zichzelf bestaansrecht heeft en zelfstandig zijn weg mag gaan. 

Deze eerste stap waarbij je je innerlijk kind heelt is de stap om zelfliefde te ontwikkelen. Het kind in jezelf volledig omarmen, er liefde aan te geven als volwassene en een gezond zelfbeeld te gaan ontwikkelen.

Het is verleidelijk te denken dat jouw jeugd zo extreem was dat er geen heling mogelijk is. Uit eigen ervaring kan ik verwijzen naar twee overlevers van Auschwitz die ik ontmoette in een hotel in Amsterdam. Ze waren opgeruimd, open en gedreven het goede in deze wereld neer te zetten. Uiteraard zaten er diepe wonden van binnen maar ze hadden een nieuwe  eigen weg gevonden in dit leven en waren niet blijven hangen in hun diepe verdriet. Of wat te denken van Hetty Draaijer die in een Jappenkamp verbleef maar later een inspirerend meditatieleraar werd ?

Ik hoop dat ook jij naar je zelf gaat kijken om zo een grote eigenliefde te kunnen ontwikkelen.