litteratuur

Litteratuur

Destructieve relaties op de schop, Jan Storms
Wie op fundamenteel niveau (ziel en geweten) wil gaan inzien wat er speelt bij de narcist/psychopaat en welke uitwerking dat op relaties heeft. Een onmisbaar boek.

Without conscience, Robert D. Hare
Emeritus hoogleraar Robert Hare is een vooraanstaand deskundig in deze problematiek. Een goed leesbaar boek met heel veel voorbeelden en een indringernd  beeld over psychopathie.

De narcistische wereld ontvlucht, Jasmijn Cauwenberg
Zeer degelijk boek waarin alle pathologische profielen (narcist, borderline, psychopaat etc. ) degelijk worden behandeld. Werkboek ook verkrijgbaar en gericht op (herstel) eigenliefde. Ervaringen ontleend aan opvoeding en destructieve relatie.

Ratgevallen, Sigrid van Dort
Een zeer uitgebreid boek (370 pagina’s) . Een aanrader als u alles over narcisme wilt weten

Herstellen van narcistische mishandeling, werkboek, Iris Koops
Een persoonlijke getuigenis met diepgang.

Ben ik nou gek?, Petra Roelofsen
De invloed van de narcistische ouder op het kind. Met name een aanrader in de hulpverlening omdat er er een hoop herkenningslijsten in aanwezig zijn.

Wij/Zij gaat de wereld aan narcisme ten onder ? ,Martin Appelo
Een boek dat naar de maatschappelijke polarisatie kijkt a.g.v. narcisme. Dit zet het debat in een bredere / historische context

Sites
www.narcismeontmaskerd.nl
Een heel persoonlijk relaas met ongeloofljk veel context. Het was voor mij een aangrijpend verhaal om te lezen. De destructieve (lees agressieve) component van de narcist komt hier overweldigend naar voren.

www.narcismeinrelaties.nl
Op deze site zijn overigens ook een drietal e-books aan te schaffen die het lezen waard zijn

www.narcismenet.nl
Een korte , bondige inleiding in het onderwerp

https://narcistischepersoonlijkheidsstoornis.nl/
Een korte bondige intro met verwijzing naar helpende instanties.

https://www.britannica.com/science/narcissism
Voor als je ook geinteresseerd bent in de geschiedenis. Met overigens ook de bronverwijzing naar het begrip “gaslighting” (het spel van desoriëntatie dat in de narcisistische verhoudingen voorkomt)

https://www.melanietoniaevans.com/getstarted.htm
(Zet je audio zachter…een video op de home-pagina). Met name gericht op herstel vanuit een relatie. Maar overvol met goede informatie. Op deze pagina schrijft ze meer over de stoornis .

Film
De serie ” The Americans” (Netflix) waarin de hoofdrolspelers telkens andere personages spelen komt griezelig dicht bij de ervaring die je met psychopaten kunt hebben. Ze winnen met hun masker je vertrouwen, zoeken de zwakke plekken en gaan er genadeloos mee aan de haal. 

Interview
Interview met Sam Vaknin