In je lichaam terugkomen

De ontwrichtende relatie met je narcistische partner is niet alleen een emotioneel slopend proces geweest maar heeft ook jouw lichaam uitgeput of in ieder geval tot stress geleid. Het niet volledig in je lichaam aanwezig zijn is op meerdere manieren te herstellen. Ik kies er voor om de ademhaling als voertuig te gebruiken om jou te laten ervaren dat je niet meer helemaal in je lijf  aanwezig bent. De ademhaling is bij een gezond en volledig in evenwicht zijnd mens moeiteloos aanwezig tot in elke vezel van je lichaam.

Als er echter sprake is van (langdurige) stress zal dat niet volledig lukken. Als het zover gekomen is dat je volledig van je gevoel afgesneden bent zal de ademhaling klassiek ” hoog” zijn en zich alleen beperken tot het bovenste deel van je longen. Je middenrif , buik en bekken doen niet meer mee.  Door geleidelijk weer terrein te heroveren kun je weer helemaal afdalen in het hier en nu en weer helder gaan zien , denken en voelen.

Een tweede benadering die ik in zet zijn oefeningen uit de healing tao. Dat is een Oosters georiënteerde visie op gezondheid. Eenvoudige oefeningen helpen je om dieper in je lichaam te komen, je emoties te verwerken en rust te vinden in je lichaam.

In de loop van dit jaar ontdekte ik de kracht van eenvoudige klanken om ruimte in je lichaam te creëren.  Mijn hele leven houd ik al van zingen maar ik leerde te ontdekken hoe je met resonanties in je hoofd en keel je lichaam kunt ondersteunen in zijn helingsproces. Eenvoudig en wonderlijk om hier mee te werken ! Een ingang voor de vele mensen die ook van zingen houden.