FAQ

De kans dat de narcist bij jou als coach of therapeut op bezoek komt is nihil. Maar als er een scheiding in het geding is zal de narcist al zijn manipulatieve technieken inzetten om niet ontmaskerd te worden. De vraag is dan hoe jij als hulpverlener de goede inschatting kan maken. Het is immers niet onmogelijk dat ook jij de narcist niet ontmaskert.

Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk maar misschien ook weer wel. Het liegen en manipuleren is heel moeilijk te doorgronden. Zelfs de partners en goede vrienden van een narcist lukt dat niet.

Maar als onafhankelijk derde is één van de belangrijkste ingangen de reactie op kritiek. Het slachtoffer is altijd bereid (o.a. doordat ze hun energie kwijt zijn en hun defensie niet meer kunnen organiseren) in te gaan op kritiek. De narcist daarentegen weet het altijd zo te draaien dat de vraag niet op hem van toepassing is, de oorzaak buiten hem zelf ligt of zal het direct en stellig afwijzen. Als coach ben ik op zoek  naar dat patroon in het gedrag van de narcist. Dit vergt observatie an analytische kwaliteiten van de coach.

Maar veel belangrijker is goed op jezelf af te stemmen en te ‘voelen” wat de beweging is in het gedrag van de mensen tegenover je. De narcist zal qua energetische/emotionele beweging een soort “dans” in je beleving oproepen. Hij neemt je traploos mee in een beweging die je van de ene in de andere wereld brengt. Dat “gevoel” is belangrijk. Daarmee registreer je dat de narcist verhaaltjes aan het vertellen is.

Een derde techniek is de volgende. Als je in jouw ogen niet logische reacties geeft (herhaald toepassen) in de communicatie met de narcist zul je merken dat deze daar moeiteloos in mee gaat. Het is alsof de narcist (en dat is ook zo) je zo van de ene in de andere realiteit meesleurt.  De narcist heeft niet door wat jij doet omdat ze over het algemeen in de leugen zelf leven. Ze kunnen letterlijk alle kanten op.

De tweede en derde methodiek vergen echter van de coach/therapeut heel veel ervaring in gesprekstechniek en het extreem goed kunnen invoelen in de narcist. Geen gemakkelijke opgaven dus.

Load More