Mark Rutte…toch maar eens over schrijven hier

Teflon Mark heet hij. Iedereen ziet dat alles van hem afglijdt. Hoe erg de zaken er ook voor staan , Mark weet het zo te keren dat het hem niet aankleeft. Hoewel het misschien niet voor de hand ligt om het te denken is het wel het kenmerk van iemand die onder de noemer psychopathie valt.  Het debat van 1 april over de uitspraken rondom Pieter Omtzigt laat een demissionaire premier zien die iedereen er van wil overtuigen dat zijn herinnering hem in de steek heeft gelaten. Hij zegt vol overtuiging dat hij niet gelogen heeft. Het is onmogelijk daar begrip voor te hebben als je beseft dat ook de twee informateurs er geen herinnering aan hebben. Het staat wel in de notulen maar geen van de mensen die bij de gesprekken was betrokken heeft er enige herinnering aan. Dat zou geloofwaardig hebben kunnen zijn als het niet zo was dat Pieter Omtzigt het kabinet ernstig in verlegenheid bracht omtrent de toeslagen affaire. Er is dus gesproken over een man die niet een of andere figurantenrol vervult in den Haag. Kortom, we mogen concluderen dat Mark Rutte zeer ernstig de verdenking op zich laadt dat hij liegt. Zeker omdat hij op vrij veel cruciale momenten in zijn loopbaan het zich even niet meer kon herinneren. 

En juist op dat punt komen we tot de kern van de mensen waarover ik hier schrijf. Ze liegen vol overtuiging en weten in elke situatie de zaken zo te keren dat zij er niets mee te maken hebben. Als we zijn gedrag kaderen in een groter geheel zien we ook een man die al 10 jaar aan de macht is. Een gezond denkend mens weet dat het dan goed om om plaats te maken voor andere mensen en nieuwe visies. Mark vindt dat niet en wil graag doorgaan. Het is ook verontrustend om te horen dat hij in geen enkele situatie tot nu toe ooit de gedachte heeft gehad om af te treden.  We zien hier een man die noch schuld noch schaamte lijkt te kennen. Ten leste moet ook nog benoemd worden dat er binnen de VVD geen opvolger lijkt te zijn. Dat kan er op  wijzen dat Mark de partij op zijn charmante manier stevig in zijn greep heeft.  Ook kunnen we nog wijzen op wat de ‘rutte-doctrine’ is gaan heten. Is dit inderdaad gericht op bescherming van ambtenaren of leidt zoals critici beweren tot  een cultuur van misleiden en verhullen?

Persoonlijk ben ik meer en meer overtuigd aan het raken dat Rutte in ieder geval een man is die kenmerken heeft die sterk te maken hebben met het topic waar deze site over gaat.  En ik kan u nog iets verontrustends meedelen. Als Mark inderdaad onder de term valt dan zal deze ‘overwinning” hem nog onverschrokkener maken. Want de grenzen verleggen op het punt van liegen is dan steeds interessanter.  

Een sterke disclaimer is op zijn plaats. Ik merk dat Mark op veel punten sterk lijkt op de mensen waarop ik op dit blog schrijf. Maar dat betekent geenszins dat hij zo is,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.