Anders communiceren…

Als je effectief wilt communiceren met een narcist/sociopaat/borderliner vergt dat een heel andere houding van je. Zij hebben een bepaald interactiepatroon dat ze niet kunnen of zullen aanpassen. En tijdens of na een scheiding, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, zul je in contact blijven met de destructieve partner. En wil je dat in goede banen leiden dan zul je moeten leren om anders te reageren!

Hoe herkenbaar zijn de mails of gesprekken waarin er niet gesproken wordt over de vraag die je stelde maar er slechts verwijten je kant opkomen? En hoe herkenbaar is ook de strategie private communicatie ook te delen met partijen van buiten ?!

Als je in de valkuil valt al de emotionele uitspraken van je destructieve ex persoonlijk op te vatten verzand je in een reactief patroon. Je laat je triggeren door de beschuldigingen en gaat daar op in. Dat leidt tot een oeverloze discussie waarin je steeds ongelukkiger wordt.

Het is belangrijk om te beseffen dat je ex niet gaat veranderen en alleen jij de sleutel in handen hebt om een andere wending aan de communicatie te geven. En nogmaals, alles persoonlijk opvatten is onnodig. Je ex kan namelijk niet reflecteren op zijn eigen communicatiepatroon en zal nooit leren van zijn fouten (die maakt hij/zij immers niet).

Het is onmogelijk om hier  uit te leggen hoe je wel moet reageren. Vandaar dat ik in mijn agenda een live-workshop heb ingepland om uitsluitend aan dit aspect te gaan werken in een kleine groep.