Het kind van de rekening

Veelvuldig  zijn kinderen letterlijk het kind van de rekening als er sprake is van een narcistische vader of moeder. Uit onderzoek is bekend dat het zwarte schaap en het oogappeltje in gezinnen met zo’n ouder meer regel dan uitzondering zijn.  Het zwarte schaap zijn is overduidelijk niet gunstig maar ook de rol van oogappeltje kan tot een gestoorde ontwikkeling van het kind leiden.

In geval van scheiding waarbij de niet-narcistische partner het voortouw neemt kan de zwartste kant van de narcistische ex een ongewoon grote rol gaan spelen. Zo ongevoelig als ze zijn, niet gehinderd door empathie zullen we maar zeggen, kan er gekozen worden de kinderen tot inzet van het scheidingsgeweld te maken. Het meest kwetsbare tot inzet maken, iets dat alleen een gestoord mens zal willen, komt helaas vaak voor. Over de rug van de kinderen, ten koste van ze dus, kan de kwetsbaarheid van de ex-partner gezocht worden. Emotioneel destabiliseren is wat ze dan beogen. Daarmee hopen ze de ex zodanig in het nauw te drukken dat ze daarmee hun eigen doelen kunnen bereiken.  

Het is voor de buitenwereld vaak onmogelijk om in te zien dat iemand met een narcistische persoonlijkheid in staat is het welzijn van zijn eigen kinderen op het spel te zetten om er alleen zelf beter van te worden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.