Psychopathie; het licht willen stelen.

” Als iemand tegen mij is? Dan zal ik alles en iedereen inzetten om diegene ten gronde te richten”. Dat waren de woorden die een psychopate uitsprak, zonder enige emotie ook nog!  Hoewel ze enerzijds aangaf verbonden te zijn met het licht en bruggenbouwer te zijn, het donker zelfs te verafschuwen, werd dat niet in tegenspraak geacht met de eerste uitspraak. Bovendien werd de ex verketterd en beticht van diezelfde drang om te vernietigen. Kortom, we hebben te maken met iemand die fundamenteel verknipt is.

En precies die tegenstelling, het lichte en het donkere, lopen als een rode draad door het leven van de psychopaat. Fundamenteel zijn ze niet verbonden met het licht, maar ze koketteren er graag mee, doen de ander geloven ‘goede mensen” te zijn maar in essentie zullen ze alles wat om hen heen bestaat voortdurend vernietigen. Uiteraard is geen relatie een lang leven beschoren in zulke levens. De vriendschappen die stand houden in de levens van die mensen zijn gebaseerd op manipulatie. De kwetsbaarheid van de vriend of vriendin is het aangrijpingspunt om elkaar te blijven zien.

Wat voor hen zelf onbereikbaar is, een licht en constructief bestaan op te bouwen, wordt een ander ook niet gegund. Het vileine is dat ze de indruk wekken ieder ander van alles te gunnen maar hun gedrag gericht op eigengewin en destructie. Zoals iemand laatst zei; ‘ in essentie wil diegene mijn licht stelen’. Precies dat is wat de psychopaat doet. Wat er na de relatie overblijft voor de ex-partner is een gevoel van beroofd te zijn van iets.  Het licht is letterlijk uitgegaan en het duurt even voordat je het ‘aan-knopje’ weer gevonden hebt.