De psychopaat- de onverslaanbare reflexmachine

Ik heb het een korte periode geprobeerd, de psychopaat begrijpen en wellicht evenaren of overtreffen.  Het was een wijze les. De zwarte band in manipulatie behoort de psychopaat toe en niet mij. Waar het voor mij een tweede natuur zou kunnen worden als ik dat zou willen, en dat is pertinent niet mijn weg, daar is het manipulatieve de eerste natuur van de psychopaat. De ene leugen volgt de andere op, het is een automatisme zoals ademen voor ieder mens is.  De respons komt zo snel dat het voor mij niet voorstelbaar is dat de psychopaat altijd nadenkt over zijn leugen, hoewel dat ook geregeld voorkwam. Deze avalanche aan leugens, het hele leven van de psychopaat is een grote aaneenschakeling van leugens, is zo overweldigend dat als je niet weet dat je met een psychopaat te maken het je niet eens opvalt. Het is fascinerend om te zien hoe de ene schijn-realiteit overgaat in de andere. 

Het is goed om je bewust te zijn van deze manipulatieve natuur. Wat jij ook bedenkt om de psychopaat te ontmaskeren, hun hele overlevingsinstinct is gericht op zelfbehoud, en ze zullen gewetenloos alles verdraaien, verwarrende verhalen verspreiden, om er altijd weer goed uit te komen.  Ontmaskering van de psychopaat is een zinloze weg. Ik raad niemand aan er energie in te steken. Jazeker, je beste vrienden zullen je begrijpen en volgen, maar iedereen die verder van de kern van jouw relatie afstaat is gevangen in het web van leugens.