Indirecte invloed van narcisten op relaties

Als een van de partners beïnvloedbaar is voor manipulaties en in contact staat met een iemand die een kwaadaardig narcist is kan dat een relatie ontwrichten. Ik ken nu een aantal voorbeelden waarin dat speelt of speelde.  Een kwaadaardige narcist gaat in die gevallen  de vriend/vriendin zodanig manipuleren dat de mening over de partner langzaam kantelt en hij/zij echt slechte dingen in zijn/haar partner gaat zien.  
In iedere relatie lopen zaken niet goed maar als de partner langzaam gebrainwasht wordt door de vriend(in) kan er een situatie ontstaan waarin de eigen partner alleen nog maar door een extreem negatieve bril beoordeeld wordt. 

Er kunnen daardoor net zo schrijnende situaties ontstaan als in een gewone relatie tussen een narcist en een empathische partner.  Maar het kwalijke in deze gevallen is dat deze manipulatie goeddeels plaats vindt buiten het zicht van de partner die dan ook op een op een gegeven moment overvallen wordt door een besluit dat uit de lucht komt vallen.

Als een donderslag bij heldere hemel wordt opeens de partner afgewezen en beticht van allerlei kwalijke dingen.  Voor de partner en buitenstaanders is niet te doorgronden wat hier nu precies gebeurd is omdat alles zo in het verborgene plaats vondt en blijft plaats vinden. Wat de drijfveer van de manipulerende buitenstaander is blijft gissen maar meest waarschijnlijk is dat jaloezie en aandacht hier de grootste rol in spelen. Wellicht is de narcist jaloers op de partner die zo’n gelukkig gezin heeft en wil die narcist exclusieve aandacht krijgen van zijn/haar vriend. Ook deze situatie is weer zo uitzonderlijk dat een buitenstaander zonder kennis niet gelooft dat deze manipulaties mogelijk zijn. Helaas moet ik constateren dat het wel gebeurt en tot de meest schrijnende voorbeelden in mijn praktijk hoort.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *