Mijn zoon/dochter in een relatie met een narcist/psychopaat

Keer op keer zijn het hartverscheurende verhalen als ouders praten over hun zoon of dochter die zich heeft laten vangen in de relatie met een man/vrouw die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Ze zien met lede ogen aan dat hun kind geïsoleerd raakt, gemanipuleerd wordt, totaal afhankelijk gedrag gaat vertonen en nog maar een schim is van de levendige persoon die ze vroeger waren. Waar ooit sprake was van echte familie wordt deze nu uit elkaar getrokken en moet iedereen in het gezin (ouders en zussen/broers) zijn eigen positie opnieuw bepalen.

In eerste instantie wil je ten koste van alles contact blijven houden ondanks gevoelens van kwaadheid, ongeloof, verdriet en de angst wat er zal gebeuren als je het contact met je zoon of dochter verliest. Maar gaandeweg ontdek je dat het meegaan in de grillen van die relatie jou als ouder ook ongelooflijk veel kost. En er komt dan ook een punt dat je moet gaan heroverwegen wat je houding wordt. Ga je ten koste van alles proberen de relatie te onderhouden of stel je een duidelijke grens?

Definitief het contact verbreken en aangeven waarom je dat doet is soms de beste optie. Je vertelt je zoon of dochter dat je zijn of haar keuze respecteert , dat de deur altijd open staat als het in de relatie mis mocht gaan , maar dat je niet meer mee wilt bewegen met de grillen van zijn/haar partner.  Uiteraard is dat een verdrietig besluit en leef je dagelijks met de angst of het met je zoon of dochter wel goed gaat. Maar je beseft ook dat het aanhouden van het contact je ook voortdurend uit balans trekt en wat je ook zegt over de partner op geen enkele wijze gehoor vindt bij je zoon/dochter.

Het is een duivels dilemma je positie in deze situaties te bepalen. Toch is het goed om te beseffen dat jouw zoon of dochter geheel zelfstandig dit leven moet leven. Ook al begrijp je niet waarom hij/zij zich zo laat brainwashen en manipuleren; ‘ het is en blijft zijn/haar eigen verantwoordelijkheid en keuze”. 

Ik probeer ook aan te geven dat er hoe dan ook een moment komt dat de zoon of dochter de ogen zullen open gaan. En veel van de mensen die uit zo’n relatie komen zijn enerzijds geschaad maar komen juist dan tot diepgaande inzichten over zichzelf.

 

 

 

 

 

24 Replies to “Mijn zoon/dochter in een relatie met een narcist/psychopaat”

 1. Wij herkennen onze dochter niet meer.
  Ze woont samen met een verborgen narcist.
  Ze wordt geïsoleerd, gemanipuleerd en gecontroleerd.
  Ik heb het lang volgehouden om contact met haar te houden maar ik kan gewoon niet meer.
  Onze goedbedoelde hulp en waarschuwingen voor deze man veegt ze van tafel en wordt heel boos.
  Als ik haar alleen spreek huilt ze voordurend en maakt ze een ongelukkige indruk, zo gauw hij in de buurt is en ik haar spreek (telefonisch) is ze totaal iemand anders.
  Hard en liefdeloos .
  Ik mis haar verschrikkelijk.

  1. Hoi Garry,
   Het verhaal is heel herkenbaar en vindt het erg triest. Ik zit in precies dezelfde situatie.
   Ik ga echt kapot van binnen en het doet heel erg pijn, maar voor mijn gezondheid moet ik het contact verbreken hoe pijnlijk ook.
   Haar partner is niet echt een verborgen narcist ieder weldenkend mens ziet het, maar niemand die kan ingrijpen want ze is weer hoogzwanger en geeft ons de schuld van de laatste escalatie ze zegt geen partij te kiezen,
   maar ik lieg volgens haar.

   Gelukkig heb ik een getuige dat ik niet gelogen heb. Mijn gezin en andere kind lijden erg onder de situatie want ik ben niet de aardigste thuis.

   Ik voel mij toch schuldig en een slechte moeder voor haar. Het gaat iets beter nu, maar het knaagt aan mij. Ik mis mijn kind, maar niet het mens wat zij nu is.
   Klavertje 4

   1. Hi Klavertje 4,
    Wat herken ik mijn situatie uit jou verhaal. Mijn dochter staat zo onder controle van haar man, dat ik haar niet meer herken als ze tegen mij sprak, ik hoorde alleen de woorden van haar man. Zij gaf aan dat door haar verleden zij in de problemen komen, dus door mijn opvoeding etc. Ik breek dagelijks mijn hoofd om erachter te komen wat ik dan verkeerd heb gedaan maar ik kan me niks bedenken. Ik ben op gesprek geweest dat uit niks anders bestond dan verwijten en ” feiten” die zij aangaven. Geen gesprek dus, maar een ouderwets ” op het matje” komen. Het verdriet wat zij had, de vernederingen die hij haar heeft door laten staan, dat is helemaal vergeten zodra hij in de buurt is en zij haar masker weer op zet. Ook ik heb gelukkig een getuige die heeft gehoord wat hij schreeuwde en hoe hij mijn kleinkinderen als chanteermateriaal worden ingezet. Dit is geen situatie die ik iemand toewens, het is verschrikkelijk. Zij heeft de relatie met mij verbroken en ik moet dit accepteren. In een app heeft ze dit gedaan en ik heb haar een mooi, met onvoorwaardelijke liefde beantwoord. Het belangrijkste was dat de deur altijd open blijft staan, hoe lang ze ook nodig heeft. En dat zal altijd zo zijn. Ik hoop dat het goed gaat met haar…

    1. Beste,
     Onze dochter kreeg een relatie afgelopen Juli met een ogenschijnlijke leuke jongen van 20. Zij was bijna 18. Alles leek zo goed te gaan en nu, vandaag de dag is het 8 weken geleden dat ze wegliep. Ik zou haar mishandeld hebben met slaan met blauwe plekken tot gevolg, ik zou haar vernederen en noem maar op. Mijn man zou staan toekijken en niet ingegrepen hebben. Zelfs een melding bij Veilig Thuis. Ook familie en vrienden horen niks meer. Opa is inmiddels 86 en ze was altijd dikke maatjes met hem maar ook hij hoort niks meer. Alleen iemand van Jeugdzorg wordt beantwoord nadat ze een appje gestuurd heeft dat ze probeert te bellen. De telefoon wordt anders niet beantwoord. Tis beangstigend omdat we ook weten dat t oudste broer van die gast hetzelfde deed met zijn vriendin. In beginsel werd ons verteld.dat zij grite problemen thuis had en daarom weg was gelopen….
     Ik merk dat ik er langzaam aan onderdoor ga. Ik heb huilbuien waarbij de controle.over de ademhaling weg lijkt te vallen.
     We hebben nog een dochter van 16 en probeer me zoveel ik kan op haar te richten…maar het verdriet en het gemis is niet minder. Mijn band met haar was heel hecht te noemen.

     1. De 8 weken van huis zijn inmiddels 8 maanden geworden en ze wil niks van ons weten. Inmiddels zijn we ook Harrie en Lilian ipv pap en mam. We hebben afstand genomen nadat ze zelfs dr eigen zusje geen felicitatie waard vond toen deze jarig was. We hebben dr voor nu onterft daar we niet exact weten waarmee we te maken hebben. Hopelijk kan dit over een paar jaar kunnen veranderen, want we gaan ervan uit dat dit jaren gaat duren. Haar relatie betreft een knipperlichtrelatie. De jongen wil niet samen wonen met haar en hij woont inmiddels op zichzelf en zij op een kamertje. Ze wil het niet zien…tis haar keuze

   2. Hallo Klavertje 4

    Ik zit nu in de situatie waarin jij je bijna 2 jaar geleden in bevond. Ik zou graag willen weten hoe het nu is en wat je ondertussen hebt gedaan om er mee om te gaan.
    Natascha

  2. Zo herkenbaar !onze zoon word zo geïsoleerd door z’n vriendin.Zn oude vrienden hebben plaats gemaakt voor “maatjes ” die we nog nooit gezien hebben. We worden niet toe gelaten op onze zoon z’n verjaardag omdat zij het “lastig ” vind. Al 6 jaar vind ze dingen lastig en gaat in de slachtofferrol zitten . En hij het dan zielig vind en haar beschermd .anderhalf jaar geleden is ze hier voor het laatst geweest voor anderhalf uur.Daarvoor ook bijna niks.En onze zoon vind het lastig en kan haar verbaal niet aan Dus praten ze niet over lastige dingen en leven in hun schijn wereld waarin wij niet aanwezig kunnen zijn .Hoop zo dat ie t licht gaat zien voordat er kindjes zijn

   1. Hallo Coby, jouw verhaal is zo herkenbaar voor me. De rode draad haast identiek aan mijn situatie. Ook zij leven in een ‘spirituele’ schijnwereld. Zonder opgaaf van reden ben ik uit hun leven verbannen. Mijn zoon heeft inmiddels wel kindjes.

    Je bericht is inmiddels van een poos geleden. Hopelijk zijn er inmiddels positieve veranderingen voor je.

    Groetjes Sylvia

    1. Hallo Sylvia hoe verdrietig allemaal. En las nu pas dat er wel kindjes zijn. Momenteel is onze kleindochter 9 mnd en hebben haar een half jaar geleden voor t laatst gezien. En zijn ze 10 mnd getrouwd. Hoop dat t bij jou beter is .Coby Wuck

  3. Beste Garry, hou moed …BLIJF in contact met jullie dochter LAAT NOOIT LOS verborgen narcisten maken steeds nieuwe plannetjes
   Ze liegen bedriegen en bedreigen
   Ga voor jullie zelf na IS T een pure verborgen narcist .OF is t een psychopaat die verborgen narcisme gebruikt…
   Narcisten zijn GEEN psychopaten
   MAAR ALLE PSYCHOPATEN GEBRUIKEN NARCISME
   Ze gebruiken altijd geweld ga naar onafhankelijke politieagenten …. geef t door bij veilig thuis …expertease team ……..
   heb zelf heftige dingen meegemaakt om een man te helpen van een psychopatische
   vrouw met 2 kinderen die het zelfde als hun moeder doen ……..de zaken lopen nog steeds
   LAAT je dochter niet los ze heeft julle steun nodig de verborgen narcist wilt proberen dat ze alleen komt te staan en iedereen wegjaagt.

   Succes en sterkte ermee……. ik ven al van 2016 ermee bezig….deze man zit in een wespennest met een groep psychopaten ..hoeveel t zijn weet ik niet …….ik word al jaren vanaf dat deze gecaarlijke psychopaat mij mishandeld heeft met vechttechnieken GESTALKT…ze spelen hier veel psychische spelletjes……..BLIJF AUB HELDER in alles en bewaar de rust

 2. Op verzoek van twee ouders ga ik in oktober een avond plannen waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. Indien u interesse heeft kunt u dat per mail aangeven.

  1. Wij zouden graag hierbij zijn. Onze dochter van 19 jaar zit weer in de zelfde relatie als 2 jaar geleden. Het lijkt wel of hij precies weet waar ze is en wat ze doet. De relatie is een halfjaar uit geweest. Ondertussen zijn wij als ouders aardig ingelezen in deze ziekelijke mensen.

  2. Heb bericht gelezen, ernstige vermoedens van manipulative narcist als schoonzoon, twee kleinkinderen in het spelling waarvan e’en nu bij ons is. ,dochter verdedigd hem alleen maar, we broken ons zo machteloos

 3. Deze verhalen zijn zo herkenbaar voor ons. Onze dochter heeft ook al 3 jaar een knipperlicht relatie met een narcist. 2x werd ze al gedumpt door hem omdat hij geen gevoelens meer voor haar had. En weer trapt ze er voor de 3x in. Ze is heel erg veranderd sinds ze met hem omgaat, je herkent ze niet meer terug. Van een leuke, lieve spontane meid naar een afstandelijk en negatief meisje. Wij voelen ons zo machteloos.. je wilt ze zo graag helpen maar ze ziet het zelf niet! Ze wordt gewoon gebruikt..
  Iedereen die lief en aardig voor haar is stoot ze van haar af. Ze heeft ook lichamelijke klachten. Het begon met buikpijn en slechte stoelgang. Sinds een half jaar woont ze opzichzelf en heeft ze er nog meer klachten bij gekregen. Met deze klachten is ze naar de huisarts gegaan en zonder verder onderzoek of reden heeft hij haar antidepressiva gegeven. Ongelofelijk een meisje van 21.. Nu is ze doorverwezen naar een ggz medewerker waar ze gesprekjes mee heeft. Maar het komt er op neer dat wij ouders de oorzaak van haar probleem zijn en of we mee op gesprek willen om haar te helpen met ons de band te verbeteren. We gaan gewoon met haar om en accepteren alleen haar vriend niet en komt ook niet meer bij ons binnen. Zelf maar eens een gesprek gehad met de huisarts maar je wordt niet begrepen en het is ook niet mogelijk om eerst zelf onze kant van het verhaal te vertellen. Hoe kan zij dan ooit geholpen worden om het echte probleem aan te pakken. Wie maakt haar dan wel wakker?

  1. Ook in dit verhaal zijn weer veel herkenbare facetten terug te vinden.Een onjuiste analyse door de GGZ en de huisarts.Helaas is het nog steeds waar dat het merendeel van de mensen om ons heen geen idee hebben hoe vergaand de destructieve invloed van een narcistische partner is, deze zuigt de goedgelovige partner leeg waardoor langzaamaan fysieke en mentale klachten ontstaan. Het is voor buitenstaanders niet voor te stellen welke bedrieglijke spelletjes door de narcist gespeeld worden en dat er voortdurend over van alles gelogen wordt.

 4. Wij zouden graag hierbij zijn. Onze dochter van 19 jaar zit weer in de zelfde relatie als 2 jaar geleden. Het lijkt wel of hij precies weet waar ze is en wat ze doet. De relatie is een halfjaar uit geweest. Ondertussen zijn wij als ouders aardig ingelezen in deze ziekelijke mensen.

 5. Mijn zoon heeft al 7 jaar een relatie met een kwaadaardige raciste.
  Zij heeft zoveel kapot gemaakt dat maakt ze bij mij nooit meer goed. Ze hebben samen een kind die ik niet mag zien want ik ben een duivel.
  Ze heeft geprobeerd mijn messenger te hacken, mij van fb af laten gooien, me achterna gelopen met de tel. om alle ruzies op te nemen etc. Dit allemaal terwijl ze notabene in míjn huis verbleef! Mijn zoon heeft ze onder valse voorwendselen meegelokt naar haar geboorteland Mexico waar hij na een jaar met spoed terug moest naar Ned. Zwaar ondervoed en meer dood dan levend. Hij heeft zijn zoon 8 maanden niet mogen zien omdat hij geen werk en dus geen inkomen had. Mijn zoon woont nog bij mij thuis terwijl zij in een huisje van een instantie zit. Ze is expres zwanger geworden terwijl mijn zoon eerst alles op regel wilde hebben. Zij heeft dmv het kind een verblijfsvergunning voor 3 jaar gekregen.De kleine is overigens in Mexico geboren. Hij heeft de kleine erkend maar geen zeggenschap. Afgelopen januari heb ik weer de deur voor haar én haar moeder geopend. Echter 2 dagen na het bezoek werden we overal geblockt en mocht mijn zoon zijn kind niet meer zien. Sinds een paar maanden heeft hij weer werk en ja hoor: mevr. kwam weer in beeld. Nu stort hij elke week grote geldbedragen naar haar en dat veroorzaakt zoveel stress! Hij woont nl. bij mij en ik moet elke keer smeken om wat geld voor boodschappen omdat ik zelf in bewindvoering zit. Ik vind het zó sneu voor hem maar op één of andere manier kan hij niet van haar loskomen. Dan gooit hij het op de kleine die hij niet kwijt wil. Ik weet niet meer wat ik nog kan doen. ikzelf doe heel zuinig aan want hij wil graag sparen voor een eigen woning maar dat gaat zo nóóit lukken! Ze liegt, bedriegt, manipuleert, steelt en noem maar op. Ik ben ten einde raad.

 6. Heel herkenbaar ook mijn dochter leeft met een verborgen narcist vanaf haar 21 ste
  zij heeft zelf een achterstand ik ga veilig thuis benaderen ben er al mee in contact. Wat ik vreemd vind is dat niemand iets schrijft over de narcistische partner dat wij als ouders deze ermee weg laten komen. Het zou strafbaar moeten zijn, onze kinderen nog maar net volwassen? niet dus.
  Ik heb zelf met een open narcist geleefd en kende niet de verborgen narcist. Maar wat ik hier lees zo gaat het met haar ook. Ziek psyschisch lichamelijk een wrak en ze geniet zelfs van het betuttelen. Ik had zelf niet door dat hij narcist was. Weer niet.
  Maar van betuttelen werd het ziekenhuizen actief af lopen. Zelf erg lui inmiddels binnen 1 jaar stond er een rollator rolstoel scootmobiel voor de deur en waren ze 24 uur samen 4 jaar lang. Nu door dat ik toch ben beknapt en de feiten naar haar schreef ben ik geblokkeerd krijg geen reactie.
  Ik vind dat er te weinig tot niks is waar ouders terecht kunnen, van in feite strafbare narcisten. Er is nu zoveel bekend over deze psychopaat. Dat het niet onder alleen een psychische aandoening valt. De narcist maakt slachtoffers en er vallen ook doden. Nu met zoveel over de narcist op internet zou er wat mij betreft maatregelen genomen moeten worden kwa wetten. Aangezien ook de meeste moordenaars narcisten zijn. Ik noem het stille moordenaars die ongestraft weg komen van de slachtoffers die niet opgewassen zijn tegen dit soort mensen.
  Wetten en straffen zouden aangepast moeten worden. Toen ik 11 jaar nog geleden in zo’n relatie belande had ik er nog nooit over gehoord. En er stond weinig op internet ik vond niks. Nu zoveel is er bekend en hoe komen slachtoffers erachter? ja net als ik als je het nu van een ander hoort. Maar mijn kind weet er niks van, die gaat ervan uit mijn ex was “gek” woede aanvallen en lief. En haar man die uit is op een erfenis van haar vader is haar Disney prins die haar naar alle ziekenhuizen met liefde brengt. Ziek bij hem van fybromyalgie tot trauma’s verwerken. Ze liep gezond de deur bij mij uit. Ik had niks in de gaten en riep dit soort dingen naar haar. Elke paar maanden werd het erger en werd ze dikker ongezonder en verwaardeloost zich zelf hij is een copie cat en doet eraan mee. Of andersom? ik heb hem nu pas na 4 jaar door de puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen. Dus zij hem door hebben? deze narcist troost haar alleen maar voor alle narigheid die ze als kind mee maakte van pesten op school ttot haar moeilijke vader. De band was sterk tussen ons. Er is niks meer van over! en toch is dit niet strafbaar. Als ouders leven in angst dat je kind het een keer niet na verteld. Betaald met gezondheid. Of geestelijk eraan onder door gaat. dan lees ik ook nog. Laat je kind los en zeg dat de deur altijd open staat? De vraag is: hoe krijg je je kind terug? dus ik zeg strafbaar maken ipv alleen internet hoort dit eens echt onder de loep genomen te worden bij bijvoorbeeld : politie zodat er aangifte gedaan kan worden. Wet! want het valt onder crimineel gedrag “stille moordernaars” en het gebeurt zo vaak internet puilt er nu mee uit. Als leesvoer en we kunnen niks! of moet je als ouders even de narcist zelf opzoeken? als moeder kan dat niet naar een man. Was dat ooit niet normaal dat je ouders aan de deur stonden? nu mogen we lijdzaam toe kijken. Als het mis gaat met je kind weet je er nu van door alle informatie. Maar wat daarna als je kind het niet na verteld. Laten ze dit maar eens in het wetboek gooien als nieuwe wet wat mag vallen onder strafbaar tbs het zijn psychopaten. En lopen op vrije voet. Heet advies op internet. Weg lopen, dan zoeken ze een ander slachtoffer wauw! fijn voor het volgende kind.

  1. Een goede analyse is als familie moeilijk en duurt vaak enige tijd. Voor externe partijen, die niet in het familiesysteem kunnen kijken, is het nog moelijker om een goed inzicht te krijgen. Mijn insteek is om zoveel mogelijk kennis te delen zodat steeds meer mensen bewust worden van de kwalijke gedragingen. Hopelijk groeit daardoor het besef dat er veel destructieve relaties bestaan waarin een partner de andere terroriseert en de vaak kinderen de dupe zijn. De buitenwereld, ook hulpverleners, gaan mogelijk inzien dat in veel complexe gezinssituaties kwaardaardig narcisme en vaak ook psychopathie een rol speelt. De vaak charmante houding naar buiten verbloemt de kwalijke zijde van hun persoonlijkheid in de relatie. Voor hulpverleners is het dan ook moeilijk of onmogelijk om goed in te schatten wat er precies plaats vindt. Ik begrijp uw noodroep maar persoonlijk ben ik er van overtuigd dat er nog een lange weg te gaan is voordat we sneller zicht krijgen op deze problematiek.

 7. Zo herkenbaar,
  Ik zit in dezelfde situatie, heel onze familie is er kapot van. Er zijn ondertussen al 2 kleinkinderen en we mogen ze niet eens zien, geen telefoons, fotos kaartjes niets, ik voel dat ze niet gelukkig is, maar weet niet wat te doen. Het maakt je gewoon radeloos ,en bang., ik weet niet wat ik wel of nieg mag doen.
  Wie weet raad
  Sterretje

 8. Beste Anoniempje,
  Je zoon wordt financieel uitgekleed .. en ze gebruikt zijn kind ervoor ….. je zoon heeft t erkend …..dat staat hij geregistreerd als biologische vader ….. vraag t aan de gemeente inzake t bewijs als erkenning ……..Je zoon kan t beste voor t gerecht voor t gezag vechten
  dat hij gezag hebbende vader word
  Zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in psychopaten narcisten borderliners
  Verzamel veel bewijzen

  STERKTE ermee …….
  Wees op je hoede blijf helder alles waar ze je zoon van beschuldigd …keer t dan om
  Naar haar terug …..
  BLIJF HELDER BLIJF RUSTIG hou moed

 9. Mijn zoon heeft een narcistische vriendin ik ken hem niet meer als mijn zoon hij zelf heeft add ik hoop dat hij het in gaat zien zei roddels maakt ons zwart overal ik mag de baby van 7 weken niet zien ze drijft de familie uit elkaar diep van binnen weet hij het wel dat er iets is maar hij staat tussen ons in en zijn vriendin de narcist .ze is Grieks en dan dreigd ze om terug te gaan naar griekenland hij staat zwaar onder druk hij beschermd haar zo erg tegen ons niet normaal .ze is agressief brutaal grote bek ze slaat en bijt hem ze is stinkjaloers en ondankbaar ze heeft smetvrees erbij ze luistert alles af of neemt gesprekken op van ons mijn zoon mag ons niet in de auto meenemen ergens naar toe hij laat mij gewoon in de
  Erge regen op de fiets gaan ze is gevoelloos het boeit haar niet ik huil elke dag om mijn zoon waarom hij meedoet met haar snapt hij het dan niet of is hij bang wat ze gaat doen
  Ik hoop dat de relatie snel voorbij is want dit is een hel wij als ouders gaan eraan onderdoor .
  Mijn zoon mag niet mijn eten opeten alleen van haar ik mag ook niet voor hem wassen zij beslist alles.
  Als mijn zoon iets te laat thuis komt slaat zij de mobiel uit zijn handen en zegt ga uit mijn slaapkamer vandaan ga maar buiten slapen en dreigde met het kind weg te gaan dat kan ze alleen maar dreigen manipuleren roddelen te
  Treiteren pesten stoken enz.
  Ik hoop wkakt te horen dit gaat niet goed tussen mijn man en mij ze is ook een geldwolf en koopziek.

Comments are closed.