De man als slachtoffer van de narcistische vrouw

Bij alle lezingen komen er weer vragen naar boven die mij aanzetten tot het schrijven op mijn blog. Gisterenavond werd er ook aandacht gevraagd voor de man in relatie tot de narcistische vrouw.

Tegen de heersende overtuiging in blijkt dat 40% van de narcisten een vrouw is. Er zijn dus ongelooflijk veel mannen die dagelijks te maken hebben met het misbruik door een gestoorde vriendin/partner. Wat de narcistische vrouw vooral inzet, en dan vooral in het begin van de relatie, is de seksuele verleiding . Ze combineert dat echter met een tweede belangrijke troefkaart. Ze speelt erg in het op het man zijn van de man. Geen partner die daar zo sterk op inzet als de narcistische vrouw. Het is een wonderlijk gegeven als man te ervaren dat die vrouw dat voor jou onbelangrijke aspect zo benadrukt. Maar ze wil daarmee blijkbaar bevestigen dat jij je op dat punt onderscheidt, en indirect betekent dat een vorm van complimenteren. Dit blijkt een effectieve manier om de man in een andere mindset te brengen. Je moet je feitelijk voorstellen dat hiermee de vrouwelijke kant van de man gedimd wordt ten faveure van het masculiene aspect. Dat is een ongewoon effectieve strategie om een deel van het beoordelingsvermogen van de man dat gericht is op ontmaskering van die narcistische vrouw (namelijk de intuitie) uit te schakelen.

Een ander belangrijk aspect dat de vrouw kan benutten is het meeliften op de status van de man. Als zij vooral in kringen met een lagere status verkeert kan de relatie met de man haar in andere kringen brengen of gebruikt ze je opleiding/status als een signaal naar de buitenwereld. Het is wonderlijk om te zien hoe de partner koketteert met jouw opleiding c.q. wat je doet. Ook dit moet voor de man een signaal zijn dat hij te maken heeft met een partner die niet geinteresseerd is in jou maar om wat je kunt of bereikt hebt.

Als ze in toenemende mate hun eigen succes (op welk gebied dan ook) etaleren, en dat kan gaan over werk, het grote netwerk, de ingangen die ze overal hebben, moet er opnieuw een lampje gaan branden. Als je zelf geen narcist bent is dat namelijk iets dat onbelangrijk voor je is. Hoe kan het dat je nieuwe partner daar wel zo mee bezig is? Simpelweg omdat dit soort zaken voor haar extreem belangrijk is.

Opmerkelijk aan vooral de verborgen narciste is dat zij een brede vriendenkring hebben die ook allerlei problematieken hebben zoals borderline, narcisme, extreem autisme.

Een extreem goede indicator is de wijze waarop de narciste over haar ex-partners praat. Ten eerste ontdek je al snel dat ze een ongelooflijk aantal ex-partners heeft (die overigens als gewone vriendjes worden benoemd) , maar nog opmerkelijker is dat ze al die ex-partners wegzetten als volslagen idioten. Dit aspect moet alle seinen op rood zetten omdat hieruit blijkt dat jouw narcistische vriendin al haar falen projecteert in haar ex-vrienden en blijkbaar totaal geen zelfreflectie heeft.

Het gemak waarmee je vriendin geld uitgeeft, en jou er het liefst toe aanzet , is ook een uitstekende indicator. In alle settings etaleren ze dat gedrag. Bij de supermarkt dingen voor haarzelf op de band gooien als jij betaalt, de betaalpas ‘vergeten’ zijn, bij het boeken via internet de site laten vastlopen waardoor haar betaling niet geaccepteerd wordt en jou het laten oplossen.

De narciste verveelt zich extreem snel. Wil jouw vriendin nooit in de stilte zijn? Wil je vriendin altijd activiteiten ontplooien (maakt niet uit wat overigens) ? Heeft de narciste altijd problemen met anderen en klaagt ze daar over? .

O ja, nog vergeten te vermelden dat de jaloezie extreem is. Van alles wat jij doet wil ze weten met wie je omgaat, zoekt ze mogelijkheden om met je mee te gaan, allemaal gericht op het in kaart brengen van de bedreigingen. De jaloezie in de narciste om wat jij bereikt hebt en kunt is zo groot dat ze zoeken naar punten waarop ze je kunnen afbreken.

En nu ik toch lekker bezig ben met schrijven. Wat te denken van de bizar negatieve uitspraken die jouw narcistische vriendin doet over haar ‘vrienden en vriendinnen’. Bij ontmoetingen zijn ze een en al positief en benadrukken ze hoe goed die vriendin wel is, en bij thuiskomst worden de meest verschrikkelijke dingen uitgesproken over diezelfde vriendinnen.Eén antwoord op “De man als slachtoffer van de narcistische vrouw”

 1. Ik herken mijn vriendin in alle punten!!

  Waarom viel ik op haar?
  – Mooi kopje
  – Ondernemend, verzint altijd leuke activiteiten
  – heeft beetje de man in haar: “regelt” zaken.

  Nog meer herkenningspunten ;
  – Extreem jaloezie
  – Afkraken van haar “vriendinnen”
  – 13 vriendjes, 2x abortussen.
  – Foute verleden met duistere randfiguren die zij bewust opzocht.
  – Geld uitgeven op haarzelf, en kadotjes opeizen van mij.
  – Seks.
  – Snel verveelt, vind anderen saai, en zichzelf geweldig
  – Kan uren monoloog zichzelf aanprijzen.
  – Push-pull.. valt je buiten de boot dan geen Whatsapp/mail enz.
  – Zij is zo gezellig, en andere zijn zo dom/achterlijk/autistisch.
  – Voelt zich snel aangevallen.
  – Schuwt niet fysiek geweld uitlokken.
  – enz enz.

  Ik loop op eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *