Je kwelgeest …was je spirituele leraar

Wat heb je verloren en wat heb je gewonnen na de relatie met een narcist of psychopaat? Of moet ik niet in die termen praten? Is het wellicht mooier om te beschrijven in welke diepgaande processen de ex-partners of kinderen komen na de ervaring?

Ja, ik zie en voel veel verdriet als ik kinderen en ex-partners spreek. Tegelijk zie ik echter iets dat wonderschoon is. Er vinden diepgaande transformaties plaats bij al die mensen die zich eerst slachtoffer noemden en voelden maar gaandeweg zoekend en tastend ontdekken wat echt belangrijk is in hun leven. Het kleine, de onbaatzuchtige steun en aandacht van anderen, rekening houden met elkaar en steun bieden aan elkaar als daar behoefte aan is.

Wat je in zo’n proces ontdekt is niets nieuws , het is letterlijk her-ontdekken dat een diep respect voor elkaar en alles om ons heen de essentie van het leven is. Dat maakt een leven zinvol en fijn. Dat vervult je met geluk en resoneert op het niveau van de ziel in je.

Ik nodig je uit , als je je althans nog slachtoffer voelt, om op zoek te gaan naar de wijsheid in jezelf die je altijd al bij je droeg. Je weet dat je je wilt verbinden met mensen die zichzelf als onderdeel van een groter geheel zien . Daar wil je je mee verbinden.

Wellicht dat je dan zelfs je narcistische ouder of ex als een spiritueel leraar kunt gaan zien.