Gezamenlijk opvoeden na de scheiding

Een vraag die zeer vaak gesteld wordt is ; ‘ heb je advies hoe ik moet omgaan met de ex en mijn kinderen?’. Aan de ene kant is er begrip dat de narcistische of psychopathische ex een omgangsregeling heeft maar tegelijk is er het besef dat deze zijn/haar manipulatie ook op de kinderen zal toepassen. Het blijft hun vader/moeder verzuchten de exen dan, maar de ongerustheid is groot. Kan ik die ongerustheid wegnemen? Nee, helaas niet. Hoe gek de ex het ook maakt (inclusief terloops geuite bedreigingen), de kans dat een rechter de omgangsregeling stopt is klein. Ook de ingeschakelde Instanties, die helemaal achter jou kunnen staan, kunnen er in de praktijk weinig of niets aan veranderen.

Ik hoor verhalen van moeders die door tactisch beleid, noem het manipulatie, de opvoedtijd van de ex hebben weten te beperken. Dan moet je denken aan het subtiel benoemen van de voordelen dat het kind meer bij hen is. Maar dat werkt in veel gevallen niet. Bewijsmateriaal verzamelen om daarmee een rapport aan te leggen is een lange weg maar levert in de praktijk weinig tot niets op. De vaak gemaakte geluidsopnamen zijn onrechtmatig als bewijsmateriaal. Herhaald aangifte doen bij de politie leidt niet zomaar tot een proces met goede kansen op succes.

Het komt er in de praktijk op neer veel met anderen over je zorgen te praten om je eigen emoties te kanaliseren. En op jonge leeftijd kun je je kinderen zeggen dat je de ex niet meer lief vindt of hij je veel pijn gedaan heeft. Maar voor de kinderen is de ouder gewoon hun vader of moeder en zullen ze loyaal zijn. Wellicht dat je op oudere leeftijd (maar wanneer dan?) kunt gaan benoemen dat de ex narcistische trekken heeft of een psychopaat is. Maar ook dan staat de uitkomst daarvan niet vast

Het betreft een proces van acceptatie, angst toelaten en kanaliseren, en zo goed mogelijk focussen op de gevoelens en emoties van je kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *