Michael Jackson

De documentaire ‘Leaving Neverland” geeft een afschuwelijke inkijk in het getroubleerde leven van Michael Jackson. Twee mannen, die in de bloei van hun leven zouden moeten zijn nu, worstelen met de erfenis van misbruik door hun idool. Op een ongekend jonge leeftijd zijn ze seksueel misbruikt door iemand waar ze tegen op keken. Het verhaal vertoont veel gelijkenis met de getuigenissen over Jimmy Savile van de BBC, die zijn hele leven schaamteloos misbruik maakte van jonge kinderen.

Professioneel gezien keek ik hier volstrekt anders tegenaan dan menigeen om mij heen, die geen ervaring heeft met psychopathie of de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Wat we in deze documentaire zien speelt zich dagelijks af achter de facade van veel mensen die ogenschijnlijk vriendelijk, behulpzaam, aardig en betrokken lijken. Achter die facade speelt zich echter een leven af waarin levens van kinderen, partners, vrienden en collega’s vernietigd worden. De slinksheid waarmee de jongeren en hun familie in de val gelokt werden is opvallend. Het verhaal toont een jager die op een geraffineerde manier de slachtoffers in zijn web verstrikt en dan genadeloos toeslaat. De families van Wade Robson en James Safechuck , de slachtoffers van Michael Jackson, zijn listig gepaaid, werd zand in de ogen gestrooid. Ze werden bedwelmd door de aandacht en sterren-status van Jackson.

Het destructieve aspect wordt zichtbaar door de verwoesting die het bij opa en oma, vader en moeder, broers en zussen teweeg bracht en door de schaduw die het werpt over het gezinsleven van beide mannen , die nu zelf kinderen hebben. Alle slachtoffers worstelen de rest van hun leven met deze ervaring.

‘Als je in retrospectief naar de op een rij gezette beelden in de documentaire kijkt valt me iets op. Iets dat in het dagelijks leven zeer ongewoon is, een oudere man die voortdurend met jonge kinderen op reis is, en telkens een ander kind, is objectief gezien niet gebruikelijk. Toch keek iedereen er van weg en was Jackson in staat door een mistgordijn van vriendelijkheid en lief gedrag iedereen te doen geloven dat het normaal was . Ik heb een ding geleerd van mijn ervaring met psychopathie/narcisme; if it quacks like a duck and it walks like a duck, it most probably is a duck.’

Ik zag in de hele documentaire ongelooflijk veel manipulatieve technieken die alle narcisten en psychopaten ook dagelijks toepassen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *