Nogmaals gaslighting

De reden dat iemand in een relatie met een narcist of psychopaat de weg kwijt raakt is gaslighting. Voor een objectief en weldenkend persoon aan de zijlijn is dit niet tot nauwelijks te bevatten. Hoe kan het dat je helemaal je eigen ik kwijt raakt?

Het is goed om hier nogmaals uit te leggen dat de narcist en psychopaat al op heel jonge leeftijd de leugen omarmden. Ze ontdekten dat ze met de meest bizarre leugens weg kwamen. En dat lukt als aan minimaal twee voorwaarden is voldaan; Ten eerste moeten ze je vertrouwen weten te winnen en ten tweede moeten ze tegelijkertijd weten waar jouw kwetsbaarheden liggen. Ze zullen in eerste instantie er alles aan doen dat vertrouwen van je te winnen. Als dat voldoende gelukt is zullen ze stapsgewijs schaamteloos stapje voor stapje uitzoeken hoe ver ze met je kunnen gaan door aan te grijpen op jouw kwetsbaarheden. Dat doorzien van kwetsbaarheden is overigens een van de sterkste kanten van de narcist en psychopaat. Ze hebben vanaf jonge leeftijd het manipuleren van anderen door hun kwetsbaarheden aan te raken geoefend. Manipulatie en bedrog is hun leven .

Telkens als er barstjes in de vertrouwensrelatie dreigen te komen zullen ze je een botje toewerpen. Even lijkt de narcist/psychopaat weer beschikbaar en toch wel aardig te zijn. Maar als je daar op hapt slaan ze daarna nog genadelozer toe. Het is een daadwerkelijk stapsgewijs uitkleden en uitputten van hun slachtoffer. Ze doen dit schaamteloos en zonder geweten. Het deert ze niet omdat ze er gewoon recht op hebben. Of het om hun partner, kind, vrienden, hulpverlener, advocaat of andere dienstverleners gaat maakt ze niet uit. Er bestaat in deze mensen geen enkele interne toets of dat wat ze doen ook gedaan zou mogen worden. Ze leven zonder een geweten, hoewel ze naar buiten toe uitstralen dat ze dat wel degelijk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *