Waarom is een van mijn kinderen een narcist?

De modellen die narcisme proberen te verklaren stellen dat de oorzaak in de eerste levensjaren gezocht moet worden. Maar als ouder moet je niet in de valkuil vallen jezelf verantwoordelijk te houden ! In de visie van Martin Appelo gaat het om drie ingredienten die verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van narcisme. Dat zijn voedsel , veiligheid en validatie. Dat het ene kind minder veiligheid ervaart of wellicht niet voldoende validatie krijgt is een samenspel van opvoeders maar ook de eigenheid van het kind. De subjectieve ervaring van te weinig bevestiging of veiligheid kan een logische verklaring zijn voor het vroege ontstaan van narcisme. En achteraf is uiteraard niet vast te stellen in welke mate de ouders daar een aanwijsbare rol in hebben gespeeld.

In de geest van ieder mens kunnen zich al op vroege leeftijd overtuigingen nestelen die verstrekkende gevolgen blijven hebben in het leven. We herkennen dat ook als volwassene wel. Er kan iets gebeuren in een groep wat bij de ene persoon heftige reactie oproept maar bij de ander totaal geen indruk maakt. We hebben allemaal onze eigen verhouding tot de wereld en leven in onze eigen realiteit.

Schuldgevoelens bij ouders zijn mijn inziens dan ook zinloos. Het kan echter zo zijn dat je achteraf wel inziet dat je een van de kinderen al op jonge leeftijd minder goed begreep, en daar wellicht moeilijk mee kon omgaan. Maar om dan in schuldgevoelens weg te zakken is voor jezelf een destructieve weg. Verdrietig is het vooral als je ervaart dat een van de kinderen zoveel schade berokkent aan zichzelf en anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *