Gevangene ?

Soms komen er verhalen tot me die zo complex zijn dat er geen andere oplossing bestaat dan te leren door trial and error. Een recent voorbeeld; je bent in een relatie gerold , hebt samen een kind gekregen, maar de partner blijkt een psychopaat te zijn ! Wat doe je dan?

Je bevindt je als moeder op zo’n moment in een laybrinth van conflicterende emoties. De vreugde dat je een kindje op de wereld zette wordt voortdurend verstoord door de nog onverwerkte emoties dat je een relatie met een psychopaat bleek te hebben. En het fysiek verlaten van je ex betekent dat je tijdelijk geen vaste grond onder je voeten hebt tenzij je lieve ouders of vrienden hebt die je willen opvangen. Naast deze ontberingen wordt je gekweld door gedachten over de toekomst. De verwekker is de officiële vader van je kind maar je houdt je hart vast als hij zijn rechten op co-ouderschap claimt. Op een slepende rechtszaak zit je niet te wachten als er al een kans is om deze manipulerende ex vast te pinnen op zijn onverantwoorde gedrag. Als laatste moet nog vermeld worden dat de momenten van samen zijn met je ex en je jonge kind moeilijke momenten zijn omdat je weet hoe de sfeer van het ene op het andere moment kan omslaan.

Het is een logische gedachte dat de invloed van een externe partij in deze situatie ingebracht moet worden. Maar iedere hulpverlener die zich er mee zal bemoeien moet zich vanuit een heel beperkte ervaring een beeld vormen van een gezinssituatie waar veel tijd en ervaring nodig is om überhaupt tot een volledig overzicht te kunnen komen. Het is dus volstrekt logisch dat deze moeder daar niet voor kiest en hoopt door steun vanuit de familie en verandering van haar eigen houding tot een werkbare situatie te komen.

Dit specifieke voorbeeld staat voor een heleboel andere gevallen waarin vaders en moeders wiens partner ook een psychopaat blijkt te zijn tot een moeilijk te managen situatie leiden. De enige die hier in kan sturen is de gezonde ouder die telkens opnieuw haar eigen houding moet aanpassen. Een zware opgave !


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *